.

.

.

Domaine Gilbert Picq

Chablis Chichée

Strax söder om Chablis närmare bestämt 3 km ligger den lilla byn Chicee. Här producerar bröderna Dider och Pascal Picq några av chablis absolut renaste och finstämda viner. Brödraparet tog över verksamheten över far Gilbert 1971 och har sedan dess drivit kvalitet och utveckling framåt. På egendomen är uppdelningen på följande vis, Pascal jobbar i vingårdarna och Didier tar han om vinifiering. I vingårdarna jobbar man enligt organiska principer. Pascal jobbar med att hårt beskära vinrankorna och på så vis kunna skörda frukt av hög kvalitet som ger en tydlig känsla för sin terroir. Koncentration uppnår man genom låg avkastning och hög ålder på vinrankorna, något man tillämpar på samtliga vingårdar och nivåer. Man har sedan 2006 börjat arbeta med sorteringsbord vid skör och kan på så vis vara ytterligare selektiv vad gällande druvkvalitet och undvika övermogen frukt eller botrytiserad. Alkoholjäsning sker på naturnig jäst som ytterligare ett steg mot mera terroirdrivna viner. Under jäsning och lagring ligger vinet uteslutande på ståltank 12-21 månader på sin jästfällning, inga viner lagras på fat. På Domaine Gilbert Picq strävar man inte efter vare sig kraft eller effekt utan fokuserar uteslutande på eleganta, rena och mineral drivna viner.

 

Gilbert Picq Climatwines


Chablis Village Gilbert Picq

Här utvinner de båda bröderna frukt från 12 olika vingårdar kring byn chichée i södra chablis. Allt plockas för hand från hårt beskurna och lågavkastade vinrankor, arbetet i vingårdarna utför högst naturligt och användandet av kemiska bekämpningsmedel tillämpas endast vid kritiska tillfällen då rankorna hälsa står på spel. Ett instegs vin av fantastisk kvalité och ambition med karaktär som fullkomligt genomsyras av kimmerigelera och krita, även på denna nivån vinner vinerna på ett par år lagring för den som vill stilla den näst intill explosiva mineraliteten.


Chablis Village Vieilles Vignes Glibert Picq

En näst intill minimal produktion av detta vin görs av druvor som skördas från två separata vingårdar vars vinrankor är minst 50 år och på en sammanlagd odlingsareal av 0,3 ha. Rankorna växer på kaltstensravinen från Vaucoupin 1er cru sydost om byn Chablis. Precis som Chablis Village så tillämpas en långsam alkoholjäsning för att på så vis utvinna rikligt aromer och skapa koncentration i vinet, 12 månader sur-lie på ståltank


Chablis Village En Vaudecorse Glibert Picq

På 35 åriga vinrankor bara ett stenkast från Vaucoupin 1er cru producerar Didier och Pascal detta fulkomligt stråland vinet som trotts sig klassificering på village nivå lätt kan mäta sig med flera premier cru viner. En Vaudecorse andas precis som samtliga av Gilbert Picq´s viner en fantastisk precision att förmedla Chablis unika jordmån och utan att försöka låta förlöjligande så agerar Chardonnay druvan i dessa fall endast som en förmedlare av sin terroir. 12 månader sur-lie på ståltank.


Chablis Dessus la Carrière Village Gilbert Picq

Dessus la Carrière betyder ” över stenbrottet” och refererar till jorden som vinrankoran växer på. De två vingårdarna planterandes 1970 och vilar på ett tjockt bädd av ren kimmerigelera och krita och som gör ett minst sagt tydligt avtryck i vinets karaktär. Detta vin är det första Pascal skördar och det sista som Didier buteljerar. Så länge som 20 månader ligger viner sur-lie och får därifrån och sitt djup och något krämigare textur.    


Chablis Premier Cru Vaucoupin Gilbert Picq

Vingården Vaucoupin ligger knappt en kilometer nordost om byn Chichée i södra Chablis. Med samma geografiska exponering och höjd över havet som stora delar av Chablis Grand Cru så till hör den en av de bättre premier cru gårdarna i Chablis. Pascal och Didier äger parceler i dom östra delarna av vingården som också tillhör dom brantaste och mest väldränerade. Man äger 0,6 ha och rakorna planterandes 1989 och av det två premier cru vinerna man gör så är Vaucoupin den elegantaste och slankaste av dem. 12 månder sur-lie på ståltank.


Chablis Premier Cru Vosgros Gilbert Picq

Här utvinner man frukt från två parceler i Vosgros med ca 30 meters avstånd från varandra, den ena planterades 1960 och den andra 1980. Vingården har en sydväst exponering och här är jorden något rikare på brun lera och krita. Detta utrycker sig i att vinerna från Vosgros och får en större generositet i frukten och uppfattas något fylligare än t ex Vaucoupin. Vinet vinner också sin generositet och aningen mjukare textur på 18 månader sur-lie. Trots detta domineras vinet i ung ålder av en näst intill metallisk mineralitet och syra, bra årgångar kan vinerna utan några svårigheter lagras mellan 15-20 år.

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.