.

.

.

 

 

 

 

.

 

Champagne Georges Laval

Cumieres Premier Cru Grandes Vallée

 

Champagne Georges Laval 

Familje dateras tillbaka till 1694 som odlare och markägare i by Cumieres och producenter av champagne. Georges Laval var bland dom första i hela Champagne att bli eko certifierade år 1971 tillsammans med två andra odlare och på så vis pionjärer i detta förhållnings sätt till att kultivera druvor. By Cumieres ligger lokaliserad i Grandes Vallée som många gånger förlikas med Vallée de la Marne men som i själva verket ligger väster om by Cumieres, även om Marnes floden rinner igenom båda regionerna så finns här stora geologiska skillnader som i sin tur påverkar vilken druva som domineras och kvaliten på den. Cumieres är klassificerad Premier Cru men betraktas som en av dom bästa byarna i hela Champagne. Här råder ett att annat typ av mikroklimat som gör att man uppnår högre mogna och är alltid först ut till skörd. Detta speglar många gånger också vinernas stil som drar åt det opulentare och generösare. Men stilen är också en kombination av den mest förekommande druvan vilket är Pinot Noir och i sin tur bidrar till något kraftfullare viner. Dock finns här en hög andel krita som bidrar till vinerna mineraliska karaktär och hjälper till att balansera den generösa och mogna frukten. Här dominerar Pinot till mer än 50% men även Chardonnay och Meunier odlas i stor utsträckning men också. Även mer historika druvor så som Petit Meslier, Arbanne, Pinot Gris och Pinot Blanc kultiveras här. 

Sedan 1996 är det Georges son Vincent Laval som driver egendomen och är den fjärde generationen att kultiver druvor här ifrån. Hans pappa Georges var en av dom första att bli ekologiskt certifierade och inspirationen till detta vägskäl är inte konstigare än att han en dag såg ett program som berättade om hur man hittat spår konstgödsel på Arktis ! Och att odla druvor på bekostnad av jorden hälsa kändes helt enkelt inte rätt. 

Idag hanterar man 2,5 ha odlingar och har en produktion på ca 10-15 tusen flaskor om året ! Både Georges och Vincents förhållningssätt till vinifiering har varit det samma i alla år, helt enkelt minsta möjliga inverkan på vinet och att kvalitet är helt enkelt sprungen ur frukten och inte tillverkningen. Det är arbetet i vingården som är det högst avgörand, här plöjer vingårdarna med häst för att kapa av ytliga rötter och tvinga rötterna djupare ner i jorden. Koncentrationen i vinerna är ett resultat av gamla vinrankor och extremt låg avkastning som i vissa fall är så litet som 2 klasar per ranka. 

I sin vision om organiskt arbete har Vincent har gått så långt att han även valt att till vissa mån ta hand om grannarnas vingårdar för att förhindra att hans rankor blir besprutade och detta har lett till att fler i byn Cumieres har valt att gå över till den typen av ekologisk kultivering av druvor då man sett en markant kvalitets ökning på druvmaterialet. 

Här använder man sig utesluta ned av vildjästen som finns på druvans skal och som på så vis ger ett uttryck för sin specifika terroir. Den primära jäsningen sker på tank där musten klarnar genom gravitation för att slippa filtrera och på så vis påverka vinet, sedan tappas det på gammal ekfat där det utvecklas under ca 10 månader. Vinerna ligger minum 18 månader på sin jästfällning men varierar beroende på vilken cuvée det är.  


La Garenne MV

Druvorna kommer från både Cumieres och när liggande byn Chambercy. Basen i vinet är på Pinot Meunier från Chambercy till 50% från en årgång resterande är reserve-vin på Pinot Noir och Chardonnay från Cumieres och består av 3 till 4 äldre årgångar.  Den primära jäsningen sker på tank där musten klarnar genom gravitation för att sedan fortsätta på gamla ekfat. Vinet ligger därefter ca 10 måndag på fat gamla ekfat och sedan minimum 18 månader sur latte . Dosage till detta vin är 1 gram/ liter.


Les Longues Violes Pinot Noir

Är en av Cumieres historiska vingårdar och har i generationer alltid omtalats som den bästa växtplatsen. Här odlar Vincent både Noir och Meunier planterade på 40 talet från traditionella kloner (Selection Massal) och vingården har aldrig blivit besprutad. Här uttrycker sig Pinot Noire något slakare och elegantare än i Les Hautes Chèvre. Vinet ligger 10 månader på gamla fat och sedan 50 månader på jästfällning, dom första 480 falskorna som nu är degorgerade resterande ligger sur-lattes. 1520 flaskor har producerats och 2012 var den första årgången. 


climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.