Gerard Boulay kommer från en vinmakar släkt som sträcker sig så långt tillbaka som till 1380 i Chavignol och tillverkar vin enligt den klassiska skolan. Detta inbär t ex fylligare karaktär och viner men stor generositet och opulent still, dock utan att förlora sin elegans, syra och mineralitet. Man jobbar delvis men fat men inte för att utvinna dess karaktär utan helt enkelt för micro-oxidation och utveckling. Faten är aldrig ny utan varierar mellan 3-5 år och i storlek beroende på vilken Cuvée, årgång och vingård. Vingårdarna bearbetas som dom alltid gjorts vilket innebär, inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller svavel. Filtrering av vinet är högst marginell och ända tillfället då en minimal mängd svavel tillförs är vid buteljering. Idag producerar man vin från 9 ha varav 8 ha är i Chavignol och näst intill allt vilar på ett lager av kimmerigelera och kallsten. man besitter några av Chavignol´s absolut bästa vingårdar så som Les Monts Damnés, Cul de Beaujeu, La Cote och La Grand Côte !! Gerard Boulay tillhör tillsammans med Cotat kusinerna, Edmond Vatan och Thomas Labaille några av dom  mest kultförklarade vinmakarna Sancerre.

Gerard Boulay


Sancerre Tradition

Utan överdrift är detta ett av Sancerres ambitiösaste så att säga instegs vin, skördad från olika vingårdar runt om byn Chavignol. Majoriteten av druvor växer på mineralisk Kimmerige-lera och kalksten så som den i Chablis. Vinrakornas ålder snittar på 30+ och helt befriade från besprutning. Samtliga druvor skördas för hand och jäsningen sker het utan tillsatta enzymer och odlade jästkulturer och på så vis också befriad från överdriven fläder och krusbärs aromatik. Gerard Boulay´s Sancerre Tradition är betydligt mer terroir driven och bjuder på en tydlig mineralisk karaktär i samspel med primär frukt och generös textur. Vinet får utvecklas 8 månader på ståltank 95% och 5% får ligga på 3-4 år gammal ek innan buteljering.


Sancerre Monts Damnés

Från dom brantaste sluttningarna ovanför byn Chavignol utvinner Gerard Boulay frukt till hans Monts Damnés som också tillhör ett av hans och hela Sancerres bästa vingårdar. På ett täcke av kimmerige-lera växer här Sauvignon Blanc från stockar på 45-60år och som vid detta laget ger en naturlig låg avkastning och på så vis också viner med hög koncentration. Vingården är en av dom brantaste i Sancerre och med sin 40 gradiga lutning också bland dom mest välexponerade och svår arbetade vingårdarn (sydsluttning). Parcelleran där Boulay skördar ligger för övrigt kloss an till Edmond Vatan Clos de Neore !!  Druvorna skördas för hand för att på så vis också kunna selektera noggrant och utvinna bästa kvalitet, musten jäser naturligt för att sedan lagras ca 9 månader på Troncais-fat och sedan spendera sista tiden på stora jäsningskar. När sedimentet fallit till bottnen av karet buteljerar man utan någon filtrering och ytterst liten mängd svavel tillämpas.    


Sancerre Clos de Beaujeu

Namnet Clos de Beaujeu kommer av den en gång i tiden muravgränsande vingården som sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden, redan då insåg man vingårdens potetial och har sedan dess varit en historisk plats för vinframställning. Idag är det inte längre än ”clos” med tanke på att man på den tiden murat med hö och lera. Dock än idag tillhör vingården en av dom absolut bästa i Sancerre och Gerard äger 0,75 ha här. Druvorna växer på 40-70 åriga stockar och på en imponerande 60 gradig lutning som gör det extremt arbetskrävande! Lagring sker på 3-4 år gamla 300 liters fat och få ligga i ca 9 månader på sin jäst fällning. Gerard Boulay jobbar uteslutande helt organiskt och med filosofin av att vinet uteslutande görs i vingården, man tillämpar inga kemiska bekämpningsmedel och vare sig justerar eller manipulerar aldrig vinet. Naturligt Vin helt enkelt !

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.