Jean-Marc Millot

Nuits-St Georges

Tradition, finess och naturlig vinmakning är några av nyckelorden för Jean Marc´s syn på vinmakning och vitikulturella arbete. Sedan sent 80 tal har Jean Marc arbetat med vinodlingar i Bourgogne och kring byarna Nuits St Georges och Vosne-Romaneé. 1992 började han en begränsad buteljering under appellationerna Cote de Nuits Village, Vosne-Romaneé, Clos Vougot och 1997 lyckades man från hans fru sida få tillbaka arrenderade vingårdar så som Echezeaux, Grand Echezeaux och fler vingårdar i Vosne Romaneé. Jean Marc jobbar helt utifrån ekologiska principer och tillämpar inga kemiska bekämpningsmedel i vingårdarna, allt arbete utförs för hand. Även pressning och hantering av must sker helt å hållet traditionellt utan elektroniska maskiner och på sin höjd endast mekanisk hjälp så som handriven avstjälknare mm.

Jean Marc viner genomsyras av elegans och finess med minimal extrahering för att få så vis ge mjuka viner som präglas av ren frukt och känsla för sin terroir. Efter pressnig så kallmacerera musten i 6-7 dagar vid 4-5 grader för att utvinna elegant pinot aromatik och därefter alkoholjäsning (endast naturlig jäst)i öppna kar i 3-4 veckor med skonsam pigae 1 gång om dagen som utförs av självaste Jean Marc själv. Hantering av fat är högst begränsad med 50 % nya för Grand Cru och 20-25% för Village och Premier Cru. Skördeuttagen hålls låga på ca 20-30 hl/ha beroende på appelation för att på så vis ge djup och koncentration.


Jean Marc Millot Côte de Nuits Village

Här kommer frukten uteslutande från vingårdar i Comblanchien precis vid gränsen till Nuits-Saint-Georges där man äger 3 ha. Rankornas ålder varierar mellan 40-60 år med undantag för en parcell med 10 åriga stockar. Arbetet i vingårdarna utförs högst traditionellt med så lite maskinell inverkan som möjligt med anledning till större precision och noggrannhet. Druvorna kallmarcereras 6-7 dager vid ca 4 grader för varsam extrahering, där efter följer alkoholfermentering med uteslutande naturlig jäst i 3-4 veckor. Vinet får sedan ligga på fat i ca 12 månader, dock aldrig nya utan 2-3 år gamla. ”Racking” utför endast vid ett tillfälle för att klarna vinet från jästfällning och för att minska reduktiva aromer och lyfta fram frukten i vinet.


Jean Marc Millot Grand Cru Clos de Vougeot ”Grand Maupertui”

Från en av dom bästa anseende delarna av Clos de Vougeot ”Grand Maupertui” i höjd med slottet högst upp på sluttningen och ett stenkast från Grands Echezeaux skördar Jean Marc Millot sina druvor. Vinrankornas ålder variera mellan 40-80 år men ger oavsett en naturlig låg avkastning och hög koncentration åt vinet. Man tillämpar sällan ”grön skörd” utan beskär hårt i början på växtsäsongen. Druvorna kallmarcereras 6-7 dager vid ca 4 grader för varsam extrahering, där efter följer alkoholfermentering i stora öppna fat med uteslutande naturlig jäst i 3-4 veckor. Under denna tiden gör man en skonsam ”pumpig over” 2-3 gånger dagligen och pressar ner skalhatten en gång per dag. Detta görs på följade vis för att bibehålla en elegant och transparant frukt i vinerna. Vinet ligger sedan 18-20 månader på fat var av 50% är ny ek. ”Racking” tillämpas bara vid ett tillfälle för att avlägsna jästfällning och undvika reduktiva aromer. Samma vinifiering tillämpas för samtliga av Jean Marc Millot´s Grand Cru viner.


Jean Marc Millot Grand Cru Echezeaux

Echezeaux är men sina nästan 37 ha en av dom större Grand Cru vingårdarna i bourgogne och precis som i Clos de Vougot kan också variationen på kvaliteten vara stor beroende på vart man utvinner sina druvor. Vingården består av 11 climats som tillsammans utgör denna Grand Cru. Sällan kommer frukten från en och samma vingård utan en blandning av flera lägen och specificeras därför inte. Av dom 11 lägen som finns där så anses 7 av dom hålla Grand Cru kvalitet med vingårdarna Les Pouailleres och Le Cruots i topp. I Jean Marc Millot´s fall kommer frukten från tre climats inom Echezeaux , Clos Saint Denis, Les Pouailleres ( ägs till 90 % av Domaine de la Romaneé Conti ) och Echezeaux de Dessus ( för övrigt 3 av dom 7 bättre ) där vinrankorna håller en snittålder på 60-80 år och avkastningen varierar mellan årgångarna men håller i snitt 20-25 hl/ha.

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.