Clemens startade sin bana som vinmakare vid 17 års ålder (1974) då han började lära sig konsten av sin far som i sin tur och i flera generationer hade producerat vin i den lilla staden Pundrich i mellan Mosel. Men det kom att dröja fram till 1984 då han tillsammans med sin fru Rita grundade firman Clemenbusch som idag tillhör ett av Mosel främsta egendomar. Det var också vid detta tillfället man valde att byta riktning vad gällande husstilen på vinerna, man gick från betydligt högre sötma till att producera torra, stramare och mer syra betonade viner. Clemens hade redan som ung övertygelse om att största möjliga utryck för terroir uppnås genom ett nära arbete men naturen och sluta redan 1976 med att använda bekämpningsmedel i vingårdarna. Detta första steget in i organisk vinproduktion och kom att leda till att han i början av 2000 blev bio certifierad. Clemens har sedan 30 år tillbaka experimenterat med osvavlade viner men tillämpar inte detta fullt ut, dock tillsätter man endast svavel vid buteljering och då i minsta möjliga mängd, det gäller också han söta viner som man kraftigt kyler innan man buteljerar för att på så vis kunna använda mindre mängd svavel.

Vad gällande vinifiering så jobbar man uteslutande med spontanjäsning utan några tillsatser och 80% av den sker på fat. Vinerna är inte på något vis barrique lagrade utan faten rymmer 1000 liter var av det yngsta fatet är 48 år gammalt och majoriteten av dem byggda av Ritas far.

Marienburg

Den största delen av produktionen utvinner man från vingården Marienburg Grosse Lagen som ligger tvärs över floden från byn Pundrich. Vingården tillhör idag ett av Mosels bästa och brantaste lägen och med sin syd och sydväst exponering så ger den upphov till hög mognad, både sockerhalt och fenoliskt. Marienburg är totalt 25 ha stort var av Clemens och Rita äger 16 ha. Man började 1984 men endast 2 ha men med tanke på sin arbetskrävande exponering så valde många producenter att sälja sina marker och fokusera sin tillverkning på flackland som gav större effektivitet och där man kunde använda sig av maskinell skörd. På så vis lyckades man sakta men säkert köpa upp större delar av vingården och idag äger Clemens och Rita mer än hälfter. Marienburg är i sin tur uppdelad i flera mindre ”climats ” så som Rothenpfad, Farhlay, Falkenlay mm. Dessa var dom ursprungliga namnen på vingårdarna innan 1971 då dom Tyska myndigheterna beslöt att expandera vingården Marienburg över alla dessa för att skapa mindre förvirring hos konsumenten. Detta var inget som Clemens höll med om, och som femte generation arbetande på denna mark kände han mycket väl till dom geologiska skillnaderna i vingårdarna. Några vinerna bär betäckningen Marienburg och är en cuvée av dom olika vingårdarna men majoriteten viniferas separat för att uttrycka varje individuell vingård och dess egenskaper.

F. Martin Ramin/ The Wall Street Journal Oenophile Wine Bottle Boundary Breaks Vineyard Reisling Clemens Busch Von Roten Schiefer Germany 2015 Published Credit: F. Martin Ramin/ The Wall Street Journal


Riesling Halbtrocken Pünderich

Detta är ett firmans instegs viner och speglar husets vinstill så som elegant, stram och mineralisk men dock med en aningen fruktigare karaktär än vad vanligtvis erbjuds av Clemens viner. Druvorna har skördats från olika lägen runt om i by Pünderich och även yngsta stockar från Marineburg. Vad gällande arbete i vingårdarna och vinifiering jobbar man enligt samma principer som för firmans andra viner, så som lägsta möjliga avkastning, endast svavel vid buteljering och låter viner ligga på sin jästfällning och berikas efter alkoholjäsningen. 

 


Riesling Vom Grauer Schiefer

Clemens Busch Vom Grauen Schiefer refererar till dess jordmån som är dominerad av grå skiffer. Även om vinet går under klassificeringen Ortswein vilket betyder att druvorna skulle kunna komma från olika delar av byn Pundrich så är det i detta fall uteslutande frukt från Marienburg Grosses Lagen ( Grand Cru) men från unga stockar och som växer på ett topografiskt högre och svalare läge. Den gråa skiffern ger upphov till hög mineralitet och syra i vinet. Här utrycker sig vinerna rena med elegant primär frukt så som citrus, vit persika, vegetativa aromer och givetvis skiffer.


Riesling Kabinett Marienburg  Grosses Lagen 

Clemens Busch Kabinett Marienburg slutade 2016 med en alkohol halt på 7,5% och 72g socker/ liter, men inte på något vis uppfattas vinet obalanserat eller för sött, utan andas stor fräschör och fantaskisk ren frukt så som citron, lime, vit persika, skiffer och lätt reduktiv mineralitet. Här skördar man frukt från högt belägna parceller av Marienburg som är betydligt svalare och minimerar risken av botrytis. Det kallare klimatet ger även upphov till en längre växt säsong och in sin tur högre fenolisk mognad till druvorna. Vinet går i klassisk Kabinett still och andas uteslutande skiffer och primär aromatik med fantastisk syra och elegans.


Riesling Marienburg Fahrlay GG

Lieu-dit Fahrlay är den enda delen av Marienburg som domineras av blå skiffer. Här är jordmånen betydligt stenigare och med magrare toppjord, något som resulterar i att rankorna måste rota sig djupt i sökandet på vatten och näring. Vinerna här ifrån ger generellt ett hårdare intryck och nästintill en mineralisk sälta men samtidigt också fantastiskt rena och precisa i sin karaktär.


Riesling Marienburg Rothenpfad GG

Lieu-dit Rothenpfad GG är frimans minsta vingård och rankorna här växer på den sällsynta röd skiffern. Vingården har med sin sydost exponering ett något svalare microklimat och gynnar framförallt varmare år då vinerna riskerar att förlora elegans och astringnes . Den röda skiffern ger generellt mer oppulenta viner med generösare frukt och aningen kryddigare karaktär. Men även här är vinerna sylvassa i syran och minneraldrivna dock med en aning generösare frukt. Vinrankorna här ifrån har en snitt årder på 70 år och ger en naturlig låg avkastning och hög koncentration till vinet.


 Riesling Marienburg Falkenlay GG

Lieu-dit Falkenlay (örnnästet) tillhör ett av Clemens Busch bästa vingårdar och även en av dom bästa i Marienburg. Här domineras markprofilen av grå skiffer, någor som även speglar vinets kraftigt uttalade mineraliska still. Här blir vinerna knivskarpa och fokuserade i syra och mineralitet samtidigt som de låga skördeuttaget och åldern på rankorna skänker frukt koncentration och mjuk textur till vinet.

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.